Об’єднані громади залучають мешканців до прийняття рішень

Об’єднані громади залучають мешканців до прийняття рішень

03-Oct-2016

Експерти Проекту «Без мешканців не вдасться. Громадські консультації як стандарт функціонування об'єднаних громад» відвідали об’єднані територіальні громади Черкаської області.

Візит відбувся 23-24 вересня у рамках Проекту, що реалізується Фондом «Школа лідерів» (Варшава) та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ і співфінансується із коштів Польсько-канадської програми підтримки демократії у рамках Програми польської співпраці для розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща і Уряду Канади. В візиті прийняли участь: польський експерт Adam Grzegrzółka, заступник директора Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ Костянтин Плоский та експерт проекту Людмила Проценко. В ході візиту група експертів побувала в Білозірській ОТГ Черкаського району, а також Мокрокалигірській та Єрківській ОТГ Катеринопільського району, де відбулись робочі зустрічі з керівниками громад, та ознайомлення з особливостями та результатами проведених громадських консультацій. Adaм Grzegrzółka підкреслив, що проведення громадських консультацій в Польщі сприяло, свого часу, поверненню у звичайних громадян довіри до влади.

Представники Мокрокалигірської ОТГ поділились своїм досвідом проведення консультацій, та продемонстрували результат своєї роботи – парк відпочинку для мешканців в с. Суха Калигірка. Також група експертів довідалась і про інший досвід громади в проведенні консультацій методом анкетування, при вирішенні питання з оренди майна комунальної власності. Представники влади зазначили, що громадські консультації дозволили їм розділити з мешканцями відповідальність за спільно прийняті рішення.

У Білозірській ОТГ було проведено ряд консультацій з різних питань, що дало можливість представникам влади та громади прийти до спільних рішень в спірних питаннях. Представники ОТГ дуже задоволені результатами використання методу громадських консультацій, це дозволило їм уникнути критики та звинувачень у власний адрес з причин одноосібного прийняття рішень. З огляду на наявний позитивний досвід влада громади планує і на далі використовувати даний метод. Наразі заплановано проведення ще двох консультацій, а третя саме в процесі втілення.

Єрківська ОТГ також затвердила в своїй громаді Положення про Громадські консультації, і планують ближнім часом скористатись цим методом при вирішенні питання щодо створення ЦПМСД (Центр первинної медико-санітарної допомоги).

В кожній громаді радо зустрічали експертів, демонстрували свої досягнення за період об’єднання в ОТГ.