Коли містом керують мешканці

Коли містом керують мешканці

06-Dec-2016

Під такою назвою у м. Ірпінь відбувся Перший форум практиків партиципаторного бюджету в Україні. Протягом двох днів у затишному містечку під Києвом спілкувалися, дискутували, обмінювалися кращими прикладами та новими контактами небайдужі представники більше двох десятків міст України.

Черкаси, Полтава, Чернігів, Суми, Житомир, Ірпінь, Бердичів, Ромни, Прилуки, Обухів, Канів, Львів, Варшава, Київ, Луцьк, Бердянськ, Мелітополь, Кременчук, Вінниця, Івано-Франківськ, Коломия... Така географія засвідчила, що інноваційний механізм залучення громади до прийняття управлінських рішень, а саме, розподілу частини міського бюджету, як ланцюгова реакція поширюється по всій Україні. Адже вперше громадський (партиципаторний) бюджет у себе запровадили торік три міста – Черкаси, Чернігів, Полтава, а нині таких міст та містечок нараховується вже під півсотні!

Пояснюючи таку популярність бюджету участі присутні на Форумі, а це і представники влади, і громадські активісти, і автори проектів, дійшли спільного висновку, що городяни відчули реальну можливість керувати своїми містами, громадами. Адже саме їх ідеї, ініціативи беруться владою до реалізації, дають можливість справді змінити простір довкола себе, зробити його більш комфортним.

Присутніх радо вітали поважнів гості Форуму - виконавчий директор Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ Кшиштоф ФІЛЬЦЕК, головний радник проекту ПРОМІС Кейді ВОРД, депутат Ірпінської міської ради Анастасія ПОПСУЙ.

Юстина ПІВКО, координатор бюджету партиципаційного Варшави, детально проаналізувала здобутки та проблемні питання впровадження цього механізму у столиці Польщі, де він реалізується вже кілька років поспіль, відповіла на детальні запитання учасників.

Далі надали слово авторам проектів, які розповіли про свої історії успіху. Серед тих, хто поділився своїм досвідом підготовки, написання та промоції проекту стала сумчанка Надія ОТИЧ, одна з авторок ініціативи «Здорова нація-сильна громада-багата Україна», що передбачає комплексний благоустрій та створення зони відпочинку на Добровільній. «Громадський бюджет дав нам імпульс до кардинальних змін нашого занедбаного, на жаль, мікрорайону. Зібравшись зі своїми колегами – головами місцевих квартальних комітетів, і підібравши активістів, ми спільно напрацювали своє бачення комфортної території для нашого приватного сектору», - наголосила вона. І додала, що отримали чудовий досвід спільної роботи на благо мікрорайону як самих мешканців, так і депутата, і міських посадовців. Активна промоційна кампанія та ефективні методи самоорганізації громади, допомогли у підсумку отримати найбільш суттєву підтримку сумчан та очолити рейтинг переможців серед локальних проектів. Сподівається пані Надія, що і реалізація проекту також буде успішною за такої спільної роботи та контролю.

Далі учасники Форуму у форматі Open Space обговорювали цікаві їм теми та проблеми впровадження партиципаторного бюджетування. При цьому пропонували їх самостійно та у вільному діалозі.

Приємно, що частина муніципалітетів брала за приклад деякі практики і нашого міста.

Особливо пристрасними дискусії були щодо питання участі/не участі у проектах бюджетних установ, інформаційної кампанії, діяльності відповідальних структурних підрозділів органів самоврядування. Тривалим стало обговорення створення певного загальноукраїнського об’єднання практиків, які б допомагали новим муніципалітетам робити перші кроки на шляху громадського бюджетування, а також вирішувати проблемні чи спірні питання, надавати консультації. Однією з складових успіху та популярності партиципаторного бюджету в Україні учасники Форуму називали відсутність уніфікованих вимог на законодавчому рівні, адже кожне з міст обирає свій шлях, має можливість робити вибір між багатим інструментарієм, що вже накопичився у містах. А загальні стандарти партиципаторнтго бюджету дають лише загальний напрямок і позначають найвищу планку.

Тож у дружньому спілкуванні, дискусіях, обміні думками та ідеями і промайнули два чудові дні серед злагодженої команди однодумців.

Полишали гостинний Ірпінь учасники Форуму з новими ідеями, натхненням та незламним переконанням у вірності шляху, на який стали їх громади та муніципалітети.

Сподіваємося, що Другий Форум практиків партицпаторного бюджету в Україні лише підтвердить це. Нагадаємо, що Форум організовано Фундацією ПАУСІ у рамках Проекту «Громадський бюджет – спільний успіх активних громадян та відкритої влади», який реалізується за сприяння Польсько-канадської програми підтримки демократії та Проектом міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

Джерело: Інформаційний портал Сумської міської ради