Напрямок

Активуємо участь громадян у бюджетному процесі за досвідом Європи

Активуємо участь громадян у бюджетному процесі за досвідом Європи

18-Apr-2017

11 квітня в місті Біла Церква відбувся семінар на тему: «Громадський бюджет: запрошення до діалогу».

Відкриваючи захід міський голова Геннадій Дикий наголосив, що сьогодні в Білій Церкві відбувається непересічна подія, адже держава, рухаючись курсом європейського розвитку, пропагує широкий розвиток бюджету участі (партиципаторного бюджету), і наше місто не залишається осторонь, а має на меті брати активну участь у цьому процесі.

«Партиципаторний бюджет надаватиме можливість громаді впливати на розвиток міста так, як саме вона цього потребує. Громадяни визначатимуть, куди на їхню думку першочергово потрібно спрямувати кошти, подаватимуть свої проекти, і переможці зможуть реалізувати свої ідеї, використовуючи бюджет міста, - зазначив міський голова. – Нам приємно, що сьогодні Фундація українсько-польської співпраці ПАУСІ висловила бажання співпрацювати з Білою Церквою, навчати та ділитися досвідом європейських країн та міст України, які почали проходження цього шляху. Біла Церква із задоволенням використає всі можливості та інформацію про  такий досвід, адже ми маємо бажання змінювати рідне місто на краще, розвивати його  та робити максимально комфортним для життя білоцерківців».

У рамках заходу міським головою Геннадієм Диким та заступником директора Фундації українсько-польської співпраці ПАУСІ Костянтином Плоским було підписано Меморандум про співпрацю щодо запровадження громадського бюджету у 2017році. Це дасть можливість розвитку демократичного суспільства і громадянської освіти, удосконалення діалогу між владою і громадою, створення та підтримки повноцінного громадського простору, вирішення соціально значущих питань, активізації жителів щодо участі у бюджетному процесі та ін.

Розпочинаючи семінар, Костянтин Плоский зазначив, що даний проект реалізовується в Україні Фондом Східна Європа і Фундацією українсько-польської співпраці ПАУСІ, за підтримки Європейського Союзу та ПРОМІС. Ідея його реалізації виникла у зв’язку з необхідністю активізації громади, доведення до неї інформації про її змогу брати участь у розподілені визначеної частини міського бюджету на реалізацію власних проектів, залучатися до обговорення пріоритетів розвитку територіальної громади та її окремих територій, готувати та обговорювати проекти громадського бюджету, презентувати їх на громадських заходах, брати участь у проведенні голосування за проекти, контролювати процес підрахунку голосів та безпосередньо брати участь у реалізації виконавчими органами проектів, які отримають фінансування на відповідний період.

До Фундації на участь у проекті та подальшої співпраці подало заявки 80 міст та об’єднаних громад, проте, обрано лише 9 міст та 2 громади, серед яких і Біла Церква. Наше місто отримає інтенсивну допомогу: проведення циклу семінарів за участю експертів із тих міст Польщі та України, де розпочато процес впровадження партиципаторних бюджетів; консультаційну підтримку експертів; фінансову підтримку для організації інформаційної кампанії – друку інформаційних буклетів, оформлення інформаційних стендів; забезпечення системи електронного голосування тощо.

Крім того, деякі учасники семінарів матимуть можливість взяти участь у тижневій поїздці до Польщі для ознайомлення з досвідом впровадження партиципаторних бюджетів.

У рамках семінару присутні ознайомилися з проектом «Публічні бюджети від А до Я», розглянули концепцію партиципаторного бюджету та міжнародний досвід її реалізації; проаналізували досвід перших двох років впровадження громадського бюджету в українських містах, обговорили план запровадження бюджету участі у місті Біла Церква.

Під час семінару виступили представники міст Суми та Чернігів, де розпочато процес створення партиципаторних бюджетів.

Учасники семінару цікавилися, яку частку від загального бюджету громад становить партиципаторний бюджет у європейських країнах, обговорили низку запитань стосовно основних етапів формування громадських бюджетів, кошторису проектів, форм взаємодії між громадськістю та органами влади під час формування громадських бюджетів тощо.

 У заході взяли участь: депутати міської ради Андрій Король, Сергій Наконечний, заступник міського голови Інна Новогребельська, керуючий справами виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Максим Свірський, працівники управлінь та відділів Білоцерківської міської ради, представники громадськості Білої Церкви і Фастова, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

Джерело:

https://bc-rada.gov.ua/node/6940

Місто Суми ділилося досвідом запровадження громадського (партиципаторного) бюджету з містом Біла Церква