Напрямок

У Долині громадянам пропонують долучатись до громадського бюджету

У Долині громадянам пропонують долучатись до громадського бюджету

01-May-2017

У Долині громадянам пропонують долучатись до процесу прийняття рішень з розподілу визначеної частини бюджетних коштів на реалізацію їх власних проектів. Бюджет участі, так званий партиципаторний бюджет, сьогодні успішно працює у багатьох містах світу. Перші кроки на шляху до втілення Проекту вже зробили і у Долині. На 24 сесії міської ради депутати прийняли Положення про реалізацію кращих ініціатив мешканців міста та затвердили відповідну програму фінансування.

Міська рада підписала Меморандум з фундацією українсько-польської співпраці ПАУСІ , ставши учасником проекту «Публічні бюджети від А до Я», що реалізовується за сприяння Міжнародної благодійної організації «Фонд Східна Європа» та підтримки Європейського Союзу і Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС). Днями у місті пройшов семінар "Громадський бюджет : запрошення до діалогу" за участі експертів проекту, депутатів та представників міської ради, активної громадськості та журналістів. Фахівці з України та Польщі продемонстрували як працює бюджет участі у великих та малих містах різних країн, зокрема, на прикладі міста Львів та Варшави. Загалом близько 100 польських міст у різних формах реалізують принцип бюджету участі. Проект громадського бюджету сьогодні активно впроваджується у Львові. Затвердили ухвалу, згідно з якою  сума громадського бюджету становить не менш ніж 1% від бюджету розвитку. 

Розробляти та подавати проекти можуть будь-які небайдужі активні жителі міста віком від 16 років, які заручаться підтримкою 15 осіб. Виконавчі органи влади здійснюватимуть відбір проектів для голосування, у яких можуть брати участь жителі міста віком від 16 років. Таким чином за кошти громадського бюджету мешканці міста можуть втілювати у життя найрізноманітніші ідеї та громадські ініціативи. Від початку року проект громадського бюджету успішно стартував в 11 громадах на території України

В межах проекту влада передає частину своїх повноважень безпосередньо мешканцям міста. У свою чергу громадяни беруть на себе відповідальність за реалізацію цих повноважень та втілюють власні кращі ініціативи коштом бюджету. Долиняни можуть долучатись до процесів місцевого розвитку, організації дозвілля та благоустрою, зон відпочинку , чи організації інших суспільно-корисних соціальних проектів.

Перші проекти долиняни планують втілити до кінця року. Як символ започаткування у місті доброї традиції у тісній співпраці влади та громади вдосконалювати життєвий простір, в міському парку висадили сакуру фундації українсько-польської співпраці PAUCI, та ряд інших дерев і кущів, що стануть символом нового початку та розвитку.

Наступна зустріч з представниками проекту відбудеться за участі активної громадськості у межах триденного навчального семінару щодо написання проектів. Про час та місце буде повідомлено згодом.

За матеріалами агенції Хвиля інфо

Новина про подію:

У Долині громадянам пропонують долучатись до процесу прийняття рішень з розподілу визначеної частини бюджетних коштів на реалізацію їх власних проектів.

Проект в дії. ВКРАЙ ВАЖЛИВА ГРОМАДСЬКА ІНІЦІАТИВА