Напрямок

Громадський бюджет Миколаєва: шлях до діалогу, відкритості та залучення

Громадський бюджет Миколаєва: шлях до діалогу, відкритості та залучення

20-Aug-2017

У місті Миколаїв 1 – 3 серпня проходив триденний семінар «Громадський бюджет: шлях до діалогу» у рамках проекту «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства».

Проект реалізується Фондом Східна Європа та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

У заході взяли участь перший віце-мер Андрій Дадівєрін, депутати міської ради, співробітники мерії, представники громадськості, небайдужі мешканці міста.

- 18 квітня 2017 року  між Миколаївською міською радою та Фундацією українсько-польської співпраці  ПАУСІ було підписано меморандум про співпрацю щодо впровадження в   Миколаєві громадського бюджету. Це зроблено з метою впровадження інноваційних механізмів залучення громадськості до розподілу коштів міського бюджету та розвитку демократичного процесу обговорення громадою напрямів використання бюджетних коштів, - сказав Андрій Дадівєрін.

Як підкреслив перший заступник міського голови, розробка  проектів Положення та Програми про громадський бюджет знаходиться на заключній стадії. Експертами проекту буде проаналізовано ці документи, розроблені департаментом економічного розвитку міської ради з урахуванням пропозицій громадськості та досвіду міст, які вже не першій рік впроваджують громадський бюджет.

- Сподіваюсь, що цей семінар надасть представникам громадськості, за допомогою яких будуть створюватися ці проекти, а також представникам виконавчих органів Миколаївської міської ради відповіді на питання, яких дуже багато. Бажаю всім плідної роботи, - додав Андрій Дадівєрін.

За словами депутата міської ради Світлани Таранової, впровадження громадського бюджету має велике значення, адже підвищує активність і відповідальність миколаївців.

- Громадський бюджет надає змогу залучати людей до процесів, що відбуваються в місті. Адже при цьому люди самі вирішують, що для міста важливо, що потрібно зробити в першу чергу, а також, як змінити місто таким чином, щоб у ньому було комфортно усім, - сказала Світлана Таранова, відзначивши, що у міському бюджеті на 2017 рік на проекти, реалізація яких запланована у рамках громадського бюджету, виділено біля 5 млн. грн.

Про семінар 1-3 серпня із Фейсбук - сторінки Агенції розвитку Миколаєва

https://www.facebook.com/MykolaivDevelopmentAgency/?fref=ts

День перший

Діалог. Відкритість. Залучення. Саме на цих принципах має відбуватися процес впровадження громадського бюджетування у Миколаєві.

Про це йшла мова на старті 3-денного семінару «Партиципаторний бюджет: шлях до налагодження діалогу у громаді», що проводиться Фундацією українсько-польської співпраці ПАУСІ в рамках меморандуму про співпрацю з місцевою владою.

«Особисто для мене, громадський бюджет – це не про гроші. Це про спілкування та про людей. І саме їх бажання до змін призводить до таких цікавих наслідків», - поділився із аудиторією один зі спікерів Леонід Донос.

Учасниками семінару стали громадські активісти, представники Агенція розвитку Миколаєва і місцевої влади, муніципальні службовці та депутати.

За словами присутніх, громадський бюджет, на відміну від конкурсів соціальних проектів, що проводить місцева влада серед представників ГО, дає надію всім мешканцям Миколаєва на співучасть та відкриває перед ними перспективи в управлінні містом. А також, більш ефективно визначає пріоритети, реалізуючи актуальні і важливі ідеї громади, навіть, якщо це будуть незначні проекти.

День другий.

Цього разу ще більше учасників, нових питань, зауважень, думок і пропозицій з приводу впровадження проекту бюджету участі у Миколаєві.

Крім того, спікери поділилися власним досвідом щодо реалізації громадського бюджетування в українських містах та на прикладі Грузії.

«Якщо ми це змогли зробити у робочому містечку Кременчуці, де трохи більше 200 тисяч мешканців, ви це стовідсотково зробите в Миколаєві!», - з оптимізмом підкреслив один з тренерів Евгений Перевезенцев (Evgen Perevezentsev).

Під час презентацій експерти ПАУСІ приділили увагу саме інформаційній кампанії із інформування населення та залучення активних мешканців до процесу бюджетування.

Третій день.

Цього разу основну увагу приділили саме Миколаєву, де затвердження Положення та Програми громадського бюджету перебувають на заключному етапі.

«Дуже сподобалось ваше місто. Та ми хотіли разом з вами зробити його ще кращим», - звернувся до учасників тренер від Польсько-української фундації ПАУСІ Леонід Донос.

«Громадський бюджет повинен згуртувати Миколаїв, аби зробити його більш комфортним», - щоразу підкреслював один зі спікерів.

Всі три дні брейншторму та запеклих дискусій не пройшли дарма. Представники виконкому та громадськості працювали разом, викреслюючи найкращу модель впровадження бюджету участі в нашому місті. Та, врешті-решт, представили свої ідеї та пропозиції до Положення і Програми, та окреслили можливі загрози на всіх етапах реалізації проекту.

За матеріалами офіційного сайту Миколаївської міської ради та Фейсбук-сторінки Агенції розвитку Миколаєва.