Напрямок

Нові можливості для  налагодження діалогу у громаді Енергодару

Нові можливості для налагодження діалогу у громаді Енергодару

12-Oct-2017

У рамках проекту «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства» у м.Енергодар 4 - 6 жовтня відбувався семінар «Партиципаторний бюджет: шлях до налагодження діалогу в громаді».

Протягом трьох днів спільно працювали експерти фундації ПАУСІ Ірина Стасюк та Пшемислав Гурський, члени робочих груп громадських бюджетів м. Кропивницького Тетяна Ковпак та м. Суми Лариса Скиртач, депутати Енергодарської міської ради, представники місцевого самоврядування, громадських організацій, закладів освіти, культури, засобів масової інформації, зацікавлені мешканці.

Програма семінару містила п’ять модулів, які поєднали у собі теоретичну та практичну частину. Присутні познайомилися із адмініструванням, шляхами досягнення консенсусу між учасниками процесу та комунікацією у громадському бюджеті. Цікавим та корисним був досвід польського міста Лодзь, українських міст Чернігова, Рівного, Кропивницького  та Сум.

Під час практичних завдань учасники визначили проекти, які можуть бути реалізовані за рахунок громадського бюджету, провели детальний їх аналіз на предмет можливості реалізації і правильності обрахування кошторису, обговорили інформаційну кампанію. Детально розглянули принципи партиципаторного бюджету та всі його етапи.

Практичними кейсами учасники вирішували спірні питання на різних  етапах громадського бюджету, працювали з положенням та приміряли на собі ролі різних учасників процесу, вчилися взаємодіяти в команді.

За підсумками семінару були визначені першочергові дії енергодарців щодо впровадження громадського бюджету: проведення інформаційної кампанії  серед друзів, знайомих,  родичів  та колег, організація Viber групи, конкурсу на логотип.

 Враження про семінар від учасників:

 Дмитро Дрозд:

«Я завжди вважав, що нові знайомства це не тільки враження, це, насамперед, новий світ, поки що чужої тобі людині. То, що показали нам Ірина, Ярослав та Пшемек, назавжди буде зі мною. А їх досвіт у можливості та необхідності знайти взаєморозуміння між громадою та владою дуже допоможе нашому місту. Чекаю на наступні зустрічі, та сподіваюся, що скоро і Енергодар буде проводити тренінги/семінари по обміну досвітом»

Людмила Машевська: «Хочу выразить огромную благодарность партнерам и организаторам Промис и Pauci за обучение такого уровня. Лекторы великолепно подготовлены и доступно доносят информацию примерами. Отдельная благодарность Ирине и Пшемеку за тот огонь и запал, которым они нас наделили. Сразу видно профессионалов, которые живут этим и кайфуют от того, что делают. А наша задача, в свою очередь, поддерживать этот огонь и передавать другим жителям, чтобы это расползалось, как вирус. На самом деле это необходимо знать каждому жителю города. Пришло время свободы и творчества - ДЕЛАЙ!!! С нетерпением ждём следующего приезда».

Захід проходив у рамках проекту «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства». Проект реалізується Фондом Східна Європа та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

Статтю підготувала Тетяна Ковпак