Напрямок

У столиці зібралися партиципатори з України, країн ЄС, Грузії та Молдови, щоб обмінятися кращими практиками впровадження бюджету участі

У столиці зібралися партиципатори з України, країн ЄС, Грузії та Молдови, щоб обмінятися кращими практиками впровадження бюджету участі

30-Nov--0001

Стартував ІІ Форум практиків партиципації, який зібрав понад 200 представників українських громад, польських, молдовських, англійських, німецьких міст та грузинських муніципалітетів.

Під час урочистої частини відкриття Форуму гості з країн ЄС та партиципатори з України розглянули питання міжнародної підтримки впровадження бюджету участі в Україні та механізми впровадження місцевих ініціатив в різних регіонах України, серед територій, які вдало реалізовують бюджети участі. Своїм досвідом поділилися представники Полтавщини, Балтської ОТГ, Кропивницького, Києва, польських міст Лодзь та Варшава, молдовських міст Бєльці та Кишинів, а також грузинського міста Горі.

Потім учасники перейшли до п’яти панельних дискусій та розглянули добрі практики громадського бюджету. Під час дискусій партиципатори опрацювали питання кращої моделі громадського бюджету для міста та оптимальне положення про громадський бюджет, поговорили про електронні сервіси для супроводження процесу громадського бюджету та авторське співфінансування проектів бюджету участі, а також розглянули методи заохочення мешканців до участі у громадському бюджеті та вдале планування партиципаційного бюджету. Роботи в групах проводили практикуючі модератори. Усі дискусії торкалися підготовки положення, подання та обговорення проектів, їх аналізу, відбору, реалізації та проведення моніторингу, учасники визначили модель кращої інформаційної кампанії та відповідальність автора від подання ідеї до її реалізації.

«Мені сподобалося масштабність заходу і різноманітність. Цікаво побачити, що існують різні підходи впровадження бюджету участі, як на українських територіях, так і в інших країнах», зазначив директор Фундації ПАУСІ Криштоф Фільцек.

Завтра розпочнеться друга частина Форуму. Відбудеться ряд панельних дискусій, під час яких розглянуть досвід англійців з подолання байдужості суспільства та заохочення населення до участі, а експерт з міського планування з Німеччини розповів про управління житловими районами Берліну. Також представники міст, в яких впроваджуються бюджети участі зможуть розглянути десять різних тем у тематичних групах. Зокрема поговорять чи можна впровадити громадський бюджет на рівні держави, як спільно планувати громадські простори, які складові ефективної інформаційної кампанії бюджету участі, як побудувати діалог без насильства та про ненасильницьку комунікацію у бюджеті участі, розглянуть як розширити можливості громадян для змін у суспільстві,  реальну та бутафорну участь у громадському бюджеті, стандарти та критерії доброго партиципаторного бюджету, обговорять як контролювати кошти міста та чи варто будувати довіру, а також засвоять термін партиципація. Під час роботи в групі учасникам презентують проект Методології оцінки рівня прозорості місцевих бюджетів.

Нагадаємо, наразі громадський бюджет швидкими темпами поширюється Україною. Проти п’яти міст у 2015 році, зараз маємо сто громад, які проходять усі його етапи. Завданнями Форуму є обмін кращими практиками, визначення стандартів та принципів процесу, допомога громадам у пошуку партнерів, навчання новим інструментам роботи, розгляд викликів та шляхів їх вирішення.

Організаторами Форуму є Фонд Східна Європа, Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ, Проект міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), Проект USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ», Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень, Проект USAID «Громадяни в дії» Українського незалежного центру політичних досліджень. Фінансову підтримку надають  Fundacja Inna Przestrzeń, м.Варшава; Fundacja Solidarności Międzynarodowej – Solidarity Fund PL, м.Варшава; Foundations for Freedom, міжнародна громадська організація.