Порадник із оцінювання громадських бюджетів

Порадник із оцінювання громадських бюджетів

06-Mar-2018

Задля допомоги у ефективному оцінюванні процесів бюджету участі Лабораторією соціальних інновацій та досліджень «Сточня» (Польща) підготовлено посібник «Як оцінювати партиципаторний (громадський) бюджет?», який перекладений командою Фундації українсько-польської співпраці ПАУСІ.

Цей порадник увібрав кращий досвід з оцінки бюджету участі. У ньому закладені практичні поради з організації процесу моніторингу, методів дослідження та аналізу. Також знайдете там перелік критеріїв та питань для оцінки бюджету участі та інформацію про те, як працювати над даними, отриманими у результаті дослідження.

В посібнику наявні практичні кейси, які можна використовувати для:

  • Визначення стейкхолдерів;
  • Підготовки і проведення моніторингу;
  • Організації по етапам роботи із оцінки.

В пораднику описано чимало вдалих порад, а саме зазначені:

  • Критерії оцінювання дій та заходів згідно відповідних стандартів  та чіткість їх виконання;
  • Критерії, які пов'язані з ефективністю та результативністю;
  • Критерії оцінювання, які впливають на спільноту та якість управління;
  • Методи збору інформації, які дозволять отримати відповіді на питання для оцінювання та визначення потреб громади;
  • Поради як скласти правильний звіт про оцінювання та як правильно впроваджувати визначені рекомендації.

Порадник вже презентовано у місті Кропивницькому під час семінару «Оцінка розвитку та вдосконалення Громадського бюджету». Знаходиться він і у вільному доступі. Завантажити можна за посиланням.

Нам важлива Ваша думка про те, як на практиці Ви використаєте отримані знання. Напишіть нам про це, будь ласка, на електронну скриньку: pauci.pb@gmail.com.

Посібник «Як оцінювати партиципаторний (громадський) бюджет?» надруковано у рамках Проекту «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, залучення та активізація громадянського суспільства» реалізується Міжнародною громадською організацією «Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ» та Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» за фінансової підтримки Європейського союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджується Федерацією канадських муніципалітетів та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.