Черкаси навчаються партиципацїї

Черкаси навчаються партиципацїї

16-Jun-2015

Для представників неурядових організацій міста Черкаси 4-6 червня 2015 року пройшов семінар Фундації ПАУСІ «Участь громадськості у запровадженні механізмів партиципаторного бюджетування».

Семінар відбувся в рамках Проекту Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення належного партнерства з органами влади».

Протягом трьохденного семінару учасники разом з польськими та українськими експертами ознайомилися з досвідом Республіки Польща щодо активізації участі громадян у прийнятті рішень, методологією реалізації механізмів громадського бюджету (партиципаторного бюджету), а також обговорили план запровадження методу у м.Черкаси.

Семінар проводили експерти: Борис Мартеля – представник громадської організації «Топографія», м.Лодзь, експерт з партиципаторного бюджетування; Юстина Півко, працює у Центрі громадських комунікацій мерії міста Варшава на посаді координатора партиципаторного бюджету; Наталія Гринчук, м.Київ, кандидат економічних наук, доцент Національної академії державного управління при Президентові України, провідний науковий співробітник, завідувач відділу Науково-дослідного інституту соціально-економічного розвитку міста Київської міської державної адміністрації.

Андрій Міняйло, учасник семінару, студент Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національна академія державного управління при Президентові України: «Ми мали можливість змоделювати ситуацію коли частина учасників була у ролі жителів багатоповерхівки, а інша частина модераторами.  Хочу подякувати усім учасникам які були у ролі жителів. Дякую вам за те, що зіграли дуже реалістично, та продуктивно. Як ви здогадались я був у ролі модератора, зі мною була прекрасна дівчина, яка працює в органах влади. За браком часу вийшло дещо сумбурно, косо-криво, але ми зрозуміли, що до людей потрібно йти підготовленими, що існує велика недовіра між жителями та органами влади. Хоч самі працівники органів влади мають ті ж проблеми, що і звичайні жителі. Той досвід який ми отримали від поляків дуже цінний». 

Матеріали семінару:

Програма семінару

Громадянська активність на прикладі партиципаторного бюджету

Основні положення про партиципаторний бюджет у м.Лодзь

Основні положення про громадянський бюджет в мікрорайоні Вжешч Дольни

Бюджетний процес на місцевому рівні в Україні: правове регулювання, повноваження місцевої влади, учаcть громадськості

Положення про партиципаторний бюджет у м.Варшава на 2016 рік (польською мовою)

Методологія партиципаторного бюджетування («бюджет участі», «громадський бюджет») є формою прямої демократії та визначається як відкритий процес дискусії та прийняття рішень, в якому кожен мешканець населеного пункту має можливість подати власну пропозицію та шляхом голосування вирішити, в який спосіб витрачати частину місцевого бюджету.

Проект Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення належного партнерства з органами влади» ставить за мету сприяти розповсюдженню нового механізму участі в Україні (у містах Черкаси, Полтава та Чернігів), використовуючи польській досвід у цій сфері.

Зазначеним Проектом передбачається навчання посадовців міської влади, громадських активістів з питань методології запровадження партиципаторного бюджетного процесу, навчальні поїздки до Польщі, а також опрацювання та запровадження за допомогою українських і іноземних експертів моделі формування місцевих бюджетів за участю громадян у містах-партнерах Проекту.

В рамках зазначеного Проекту Фундації ПАУСІ пройшли презентаційні зустрічі та одноденні семінари у міських радах Черкас, Полтави та Чернігова. Також відбулися триденні навчання для громадських активістів Чернігова, Полтави та Черкас. Наступним кроком Проекту передбачено навчальний візит до Польщі.

Проект реалізується у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії співфінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).