Польській досвід партиципації

Польській досвід партиципації

28-Jul-2015

Відбувся навчальний візит представників українських міст до Республіки Польща з метою вивчення практик партиципаторного бюджетування.

Навчальна поїздка проходила 13-17 липня 2015 року в рамках Проекту Фундації ПАУСІ «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення належного партнерства з органами влади».

Місцеві посадовці та громадські активісти з Черкас, Полтави та Чернігова відвідали міста Гданськ, Гдиню, Сопот, Торунь, а також Хвашчино (гміна Жуково), де мали можливість зустрітися з представниками міської влади та громадських організацій та дізнатися про досвід запровадження партиципаторного бюджету.

Програма візиту включала зустрічі:

  • Рада мікрорайону Вжешч, м.Гданськ, Ева Ліедер, громадський активіст, голова правління мікрорайону Вжешч Дольни, «Історія громадянського/партиципаторного бюджету в мікрорайоні Вжешч. Соціальна перспектива»,
  • Міськрада міста Гданськ, Мацей Кукля, керівник Відділу Громадських Ініціатив та Консультацій, Пьотр Боравський, міський депутат, «Громадянський/партиципаторний бюджет міста Гданськ. Опис процесу та досягнення». Новина на сайті міськради.
  • Поморський Науково-технологічний Парк, Гдиня, Катажина Зєман, співпрацівник Відділу соціальних інновацій, «Форми і переваги співпраці органів міської влади з громадськими організаціями та міськими суспільними рухами»
  • Хвашчино, Вітольд Шмідтке, голова Міської Ради Жукова, Йоланта Вєрцінська, солтис Хвашчина (гміна Жуково), Томаш Шимковяк, заступник міського голови/бургомістра гміни Жуково, Сильвія Бабула, повноважний представник міського голови/бургомістра з питань співпраці з ГО, Яцек Фопке, депутат Міської Ради в Жуково, Мірослав Новак, депутат Міської Ради в Жуково, «Фонд солтиства – як специфічна форма малобюджетного громадянського/партиципаторного бюджету, яка використовується в Польщі у сільській місцевості». Новина на сайті міськради.
  • Міськрада міста Сопот, Марцін Сквєравський, віце-мер Сопота, «Громадянський/партиципаторний бюджет міста Сопот. Опис процесу та досягнення» Новина на сайті міськради.
  • м.Сопот, Марцін Гервін, «Сопотська Ініціатива, спрямована на розвиток», прихильник та ініціатор впровадження концепції громадянських/партиципаторних бюджетів у Польщі, «Соціальна оцінка процесу запровадження громадянських/партиципаторних бюджетів у Сопоті та Польщі»
  • м.Торунь, Майстерня сталого розвитку, Дорота Міхальська і Йоання Сухомська, міські активісти, «Соціальна оцінка процесу запровадження громадянського/партиципаторного бюджету та інших форм співпраці з органами місцевого самоврядування у місті Торунь»
  • Міськрада міста Торунь, Павел Пьотровіч, начальник Відділу суспільних комунікацій та інформації, «Громадянський/партиципаторний бюджет міста Торунь. Опис процесу та досягнення». Новина на сайті міськради.
Учасники навчальної поїздки:
  • Оксана Деркач, секретар Полтавської міської Ради: «Нещодавно члени робочої групи з впровадження у Полтаві бюджету участі вивчали в Польщі досвід нового механізму використання бюджетних коштів через проекти мешканців. Всі міста (Гданськ, Гдиня, Сопот, Торунь) написали на своіх сайтах про нашу активність у засвоєнні механізму партиципаторного бюджетування. Хочеться просто подякувати польським друзям за небайдужість»
  • Роман Широких, Відкрита громадська платформа «Нова Полтава» «Для меня важным было узнать тонкости голосования и подсчета голосов. Узнал, что можно сделать эти процессы намного легче. Так же важным было узнать, какие взаимоотношения между городской властью и общественными организациями в рамках работы Партиципаторного бюджета. Узнал, сделал выводы. Приложу максимум усилий, что бы работа между двумя структурами была максимальна продуктивна на всех этапах реализации. Не в рамках Партиципаторного бюджета, заметил несколько проектов, которые можно реализовать на местном уровне. Также понравилась конкуренция между городами Гдыня и Гданськ. Конкуренция дает большие обороты в инновационном развитии городов».
  • Людмила Проценко, ЧБО ЛЖВ "Від серця до серця, м.Черкаси: "После поездки появилось множество идей которые можно воплотить в нашем городе с помощью партиципаторного бюджета. В силу того, что в нашей стране в данное время твориться хаос и беспорядок, после визита к ближайшим соседям, которые есть точно такими же людьми как и мы, но с несколько иной жизненной организацией, появилась прежде утраченная вера в то, что все у нас получиться! Получиться благодаря искренней поддержке неравнодушных людей, которые с такой открытостью делились с нами всем тем что смогли наработать за посткомунистический период в своей стране».
  • Презентація «Навчальний візит до Республіки Польща 13-17 липня 2015 року», підготовлена – Тетяна Харенко, заступник директора департаменту фінансової політики, Черкаська міська рада, заступник голови Координаційної ради з питань партиципаторного бюджету.

Методологія партиципаторного бюджетування («бюджет участі», «громадський бюджет») є формою прямої демократії та визначається як відкритий процес дискусії та прийняття рішень, в якому кожен мешканець населеного пункту має можливість подати власну пропозицію та шляхом голосування вирішити, в який спосіб витрачати частину місцевого бюджету.

Проект Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення належного партнерства з органами влади» ставить за мету сприяти розповсюдженню нового механізму участі в Україні (у містах Черкаси, Полтава та Чернігів), використовуючи польській досвід у цій сфері.

Зазначеним Проектом передбачається навчання посадовців міської влади, громадських активістів з питань методології запровадження партиципаторного бюджетного процесу, навчальні поїздки до Польщі, а також опрацювання та запровадження за допомогою українських і іноземних експертів моделі формування місцевих бюджетів за участю громадян у містах-партнерах Проекту.

В рамках Проекту Фундації ПАУСІ пройшли презентаційні зустрічі та одноденні семінари у міських радах Черкас, Полтави та Чернігова. Також відбулися триденні навчання для громадських активістів Чернігова, Полтави та Черкас. Після навчального візиту до Польщі Фундація ПАУСІ підтримуватиме діяльність у містах Проекту з впровадження партиципаторного бюджету.

Проект реалізується у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії співфінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).