Український активіст:

Український активіст: "Потрібно не боятися змін ..."

27-Nov-2015

16-21 листопада 2015 року 16 представників органів місцевого самоврядування, громадського сектору та науковців з 5 регіонів України мали можливість взяти участь у навчальному візиті до Республіки Польща

Це третя навчальна поїздка «Місцеве самоврядування у Польщі: чому воно працює?», яка організована Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ у 2015 році з метою ознайомлення українських учасників з історією та процесами реформ у сучасній Польщі, а також з механізмами функціонування місцевого самоврядування.

У рамках навчального візиту учасники мали змогу відвідати:

  • Міністерство адміністрації та цифризації РП
    Презентація

  • Лодзьке воєводське управління (представництво Уряду)

Презентація

Презентація

Новина на веб-сайті воєводства

  • Управління Маршалка Лодзького воєводства (найвищий рівень самоврядування)

  • Адміністративний суд Лодзького воєводства

  • Управління гміни Гора Св. Маргарити

  • Будинок соціальної допомоги у Карзавичах (підпорядковано Староству Ленчицького повіту)

Презентація

Презентація

  • Освітньо-виховну установу, яка підпорядкована Староству Ленчицького повіту, в якій відбулася зустріч з представниками Ленчицького повіту

Новина на веб-сайті повіту

  • Бізнес-інкубатор міста Турека (в тому числі зустріч з заступником бургомістра міста Турек)

Презентація

Презентація

  • Завод з переробки побутових відходів асоціації гмін «Чисте місто - чиста гміна»

Презентація

  • Зустріч з професором Павлом Свяневич, начальником відділу місцевого розвитку та політики в Університеті Варшави, на якої були розглянуті переваги та недоліки системи місцевого самоврядування Польщі.

Презентація

Відгуки учасників навчальної поїздки:

Евеліна Вишневська, Хмельницька область: «Если смотреть на практический аспект нашей поездки, то можно выделить следующее: наиболее меня впечатлила экскурсия на завод по переработки мусора, а именно не сами машины, а то что люди сами сортируют мусор. На практике это так: потребитель платит за вывоз мусора и если он соглашается его сортировать, то платит дешевле, и самое главное, что они действительно его сортируют. Второе: то что польские чиновники - это не украинские чиновники. В Украине быть чиновником - это быть маленьким супер-богом в своем районе или ведомстве, а быть чиновником в Польше - это большой труд и работа для людей. Там не чиновникам открывают двери, а они открывают двери простым людям в прямом смысле. Третье - это качество продуктовых товаров и та система наблюдения и контроля за содержанием этого качества».

Євген Кучер, Миколаївщина: «Дана поїздка до Республіки Польща навчила мене що потрібно не боятися змін, потрібно йти вперед, як це зробили поляки. Вони і дотепер йдуть до цілі. Я задоволений польською гостинністю та доброзичливістю».

Віктор Гавура, Хмельницька область: «Нарешті ми розпочали проведення адміністративно - територіальної реформи з реформування місцевого самоврядування базового рівня, сільських об’єднаних територіальних громад. Польська ідея запровадження безпосереднього обрання місцевою спільнотою сильного виконавчого органу призвела в результаті до стабілізації його діяльності.  З того часу він може проводити довготермінову, що часто вимагає тимчасових жертв, політику розвитку своєї гміни, не будучи залежним від ради  і часами непевний щодо своєї власної ситуації. Вибраний раз безпосередньо мешканцями війт (бурмістр) може з великою вірогідністю розраховувати, що в наступний каденції знову заслуговуватиме на їхню довіру.

Поляки набули значного досвіду вирішення проблем розвитку гмін в умовах місцевого та регіонального самоврядування, що орієнтується на європейські стандарти, і польські фахівці готові ним поділитись з українцями, про що свідчить, зокрема, наш навчальний візит».

Тетяна Журба, місто Суми: «Протягом нашого стажування у Польщі ми мали можливість ознайомитися із системою державного управління та місцевого самоврядування на різних рівнях. Під час зустрічей нам детально презентували структуру та особливості роботи, відповідали на наші запитання, ділилися своїми досягненнями. Всі учасники нашої делегації  відмітили доброзичливе ставлення польських колег, які щиро діляться своїм досвідом з колегами з України.

Найбільш емоційною подією під час програми стало відвідування соціального центру для розумово відсталих людей. Поляки дуже яскраво продемонстрували своє відношення до людей, які потребують особливого догляду. Ми дуже рідко взагалі думаємо про проблеми інших людей, в той час, як наші сусіди продумали та передбачили на всіх рівнях і організацію роботи, і фінансування закладів по роботі із соціально незахищеними верствами населення. Умови, в яких перебувають пацієнти, викликають подив і захоплення. В Україні подібних закладів не існує, нажаль.

Дуже корисним для мене, як працівника житлово-комунальної сфери, стало знайомство з роботою підприємства по розподілу та переробці сміття. Проблема з полігонами для сміття та екологічна криза через захоронення відходів для України в цілому стоїть дуже гостро. Наші сусіди-поляки протягом кількох років змогли повністю її вирішити. Їх досвід вважаю необхідно брати за основу в своїй роботі.

Те, як виглядає звичайне польське село та сільські школи, дуже здивувало учасників нашого стажування. На такому рівні матеріального забезпечення не функціонують, навіть, школи у деяких обласних центрах України. Мешканці декількох гмін знаходяться у безпеці, яку самі собі забезпечили. Організовано роботу пожежної частини, залучивши до процесу волонтерів. Рівень самоорганізації населення викликає глибоку повагу. Складається враження, що у Польщі взагалі відсутні проблеми з фінансуванням, але насправді у них відсутнє поняття корупції.

Я дуже вдячна організаторам стажування за можливість ознайомлення із передовим досвідом Польщі. Сподіваюся на подальшу співпрацю з українськими  та польськими колегами, які приймали участь у проекті, у реалізації програм в Україні. В нашій країні є всі ресурси для її розвитку. Для цього необхідно лише бажання працювати та прозорість у діяльності».

Сергій Колотило, Вижницька міська рада: «Навчальна поїздка дала мені чітке розуміння системи місцевого самоврядування в Польщі, з чого я зрозумів що кожен рівень місцевої  влади має свої повноваження і ресурси для виконання повноважень. Немає дублювання функцій і безкарності за їх не виконання, тебе просто більше не оберуть у владу. Кожен працює на перспективу для майбутніх поколінь і не живуть сьогоднішнім днем. Ради є самоврядні у своїх повноваженнях і незалежні від центру, але підзвітні громаді, яка їх найняла на службу. Вразило відданість і безкорисливість громадян щодо участі у добровільних пожежних дружинах, які дбають про безпеку своєї громади на громадських засадах (тільки компенсація за відсутність за основним місцем роботи). Нам є над чим працювати».

Проект співфінансується з фондів Програми "Підтримка демократії" фінансованої в рамках програми польського співробітництва в цілях розвитку Міністерства закордонних справ РП.

windows 7 32 bit product key download windows 7 64 bit product key windows 7 activation keygen windows 7 activation key purchase windows 7 activation key sale windows 7 buy key only.html windows 7 cd key buy online windows 7 cd key cheap windows 7 cd key not valid windows 7 enterprise 32 bit cd key windows 7 enterprise 64 bit product key windows 7 enterprise activation key download windows 7 enterprise cd key windows 7 enterprise dell oem key windows 7 enterprise genuine keygen windows 7 enterprise key cheap windows 7 enterprise key code windows 7 enterprise keygen download windows 7 enterprise key online windows 7 enterprise key original microsoft office access 2010 microsoft office access 2013 microsoft office access 2016 windows 10 home premium key oem windows 10 home premium key on ultimate windows 10 home premium key sale windows 10 home premium key shop windows 10 license key windows 10 license key cheap windows 10 license key finder windows 10 oem key buy windows 10 professional 32 bit product key activation windows 10 professional 64 bit product key microsoft office project professional 2010 sp2 microsoft office project professional 2013 sp2 microsoft office project standard 2010 microsoft office project standard 2013 microsoft office publisher 2010 microsoft office publisher 2013 windows 10 home basic to home premium anytime upgrade win server 2012 license key windows 7 ultimate serial key win 10 key cheapest win 7 Home Basic to Ultimate Anytime Upgrade windows 8.1 enterprise oem key windows 7 home premium key sale Office 2016 win 7 ultimate sp1 32 bit cd key cheap windows 10 ultimate license key 64 bit cheap windows 10 product key buy home premium cheap windows 7 professional serial key 2015 windows 7 ultimate sp1 key sale cheap windows 10 home activation key win 10 ultimate license key 64 bit win 8.1 pro preview license key win server 2008 activation key win 7 ultimate keygen 32 bit cheap windows 8.1 rtm 64 bit product key Windows Vista Business with SP2 win 8 enterprise original key cheap microsoft office 2010 cheap microsoft office standard 2010 windows server 2008 license key cheap windows 8 professional key 2013 cheap windows 8.1 standard installations key cheap windows 8.1 standard key serial windows 2003 enterprise r2 sp2 cheap microsoft office access 2007 cheap windows 7 buy key only cheap windows 10 enterprise product key serial microsoft office 2007 windows 7 home premium sp1 windows 7 home basic to ultimate anytime upgrade windows 7 starter to professional anytime upgrade windows 7 professional to ultimate anytime upgrade windows 7 enterprise windows server 2008 web server r2 windows 7 ultimate windows 7 home basic office for mac home and student 2011 cheap windows 10 pro product key sale heap windows 10 ultimate serial key list cheap windows 10 enterprise cd key cheap windows 10 enterprise product key code cheap windows 10 professional license key purchase cheap windows 10 home activation keygen cheap windows 10 enterprise serial key 64 bit cheap windows 10 home premium product key purchase online cheap windows 10 key oem cheap windows 10 license key finder win 7 ultimate sp1 key sale win 7 home premium key sale win 7 home premium product key 32 bit office project standard 2016 windows vista business with sp2 win 7 enterprise serial key 64 bit win 7 professional sp1 genuine key office publisher 2013 win 7 home premium sp1 32 bit cd key office project standard 2010 win 10 cd key buy online win 10 professional 64 bit product key win 10 professional key cheap win xp to win 8 professional anytime upgrade win server 2008 enterprise r2 win 10 home premium sp1 license key win 8 enterprise win server 2003 web edition win 10 enterprise dell oem key win 10 professional 64 bit product key 2013 windows server 2008 r2 64 bit product key Microsoft Exchange Server 2007 Standard and Enterprise Editions windows 7 home premium 32 bit product key Norton Internet Security 2013 (3 years 3 PCs) windows 10 key paypal Windows Storage Server 2008 Workgroup windows 10 home premium sp1 key serial windows 8.1 cd key 64 bit windows 7 ultimate keygen windows 8 pro 32 bit cd key Windows 10 Home Basic to Home Premium Anytime Upgrade windows 7 key cheapest Microsoft InfoPath 2010 Microsoft Office 2016 windows 10 home premium product key 32 bit windows 10 buy key only windows 8.1 standard key sale windows 8.1 pro preview license key Windows 7 Home Premium Microsoft Office 2007 windows server 2008 r2 standard key finder windows 7 home premium serial key 2014 windows 7 cd key not working windows 10 enterprise keygen download windows 8.1 professional 64 bit product key windows 7 ultimate sp1 key online windows 7 home premium 32 bit product key windows 7 product key shop windows 10 ultimate serial key list windows 10 enterprise oem keys windows 10 key online store reviews windows 8 pro 32 bit cd key windows 8.1 standard key shop Rosetta Stone German Level 1, 2, 3, 4, 5 Set Windows 7 Home Premium Microsoft Project Professional 2010 windows server 2012 r2 standard install key windows 8.1 enterprise original key windows 10 professional serial key 2015 windows windows 10 home premium key oem windows 7 home oem key windows 7 home premium activation key oem windows 7 enterprise serial key 64 bit windows 7 home premium keygen 32 bit windows server 2008 buy key McAfee Internet Security 2013 (3PC-1Year) windows 8 enterprise genuine key windows 7 ultimate oem key 2012 Microsoft Windows Vista Home Basic With SP2 Windows 7 Enterprise SP1 windows server 2008 r2 standard key trial Microsoft Exchange Server 2007 with Service Pack 3 windows 8 standard key paypal windows 7 professional sp1 key sale windows 7 key finder Windows Server 2008 Enterprise R2 Rosetta Stone German Level 1, 2, 3 Set Windows 7 Home Premium to Professional Anytime Upgrade Bitdefender antivirus plus (2 years 1 pc) Microsoft InfoPath 2010 windows 10 professional cd key forum Microsoft Office InfoPath 2007 windows 7 home premium key for sale windows 8 pro license key buy windows 8 pro key paypal windows 10 activation key purchase windows server 2008 enterprise genuine key Office for Mac Home and Student 2011 Microsoft Office Access 2007 windows 7 ultimate sp1 key paypal Microsoft Project Professional 2010 windows 7 enterprise cd key windows 7 key code checker windows server 2008 r2 standard license key windows server 2008 r2 standard key finder windows 10 professional 64 bit product keygen McAfee Internet Security 2013 (3PCs-2Year) windows 7 key cheapest